lauantai 7. huhtikuuta 2007

Vanha ja ruma on kaunista ja freesiä



Ennen osattiin. Siitä on aikaa, kun jokin peli osasi koukuttaa niin kuin Wiin Virtual Console -puodista poimimani Zelda-inkarnaatio Ocarina of Time. Ei tähän ihan täysin kykene edes Wiin oma Twilight Princess hienosta ohjauksestaan sun muusta huolimatta.

Puhetta on ollut muun muassa Virtual Consolen hintapolitiikasta: liian kallista. Tai sitten ei. Jos ihan pelien hyvyydestä puhutaan, niin N64-osion pelit ovat järkiään hintansa väärttejä laadullisesti, kuten myös monet SNESin pelit.

Onko kymppi tai 8 euroa oikeasti paljon hyvästä pelistä vain siksi, että se ei ole viime vuodelta? Onko se peruste vaatia alhaisia hintoja, jos polygonien määrä alittaa tietyn rajan tai niitä ei - herran jumala - ole lainkaan? Miksi joku tyhjyyttään kumiseva uutuus saa maksaa 60 euroa, mutta vuosikymmenen iästään huolimatta tehokkaasti parin viikon yöt sabotoiva peli on saatava alle kympillä? 

DS:lle myydään jatkuvasti kamaa, joka näytää ulkonäöllisesti suoraan N64:stä ripatulta - miksi DS:n pelit saavat maksaa neljäkymppiä eikä kukaan länkytä muuten kuin ihan räikeimmissä tapauksissa?

Ainakin omalla kohdallani olen huomannut esimerkiksi SNES:in Donkey Kong Countryjen ja N64:n Zeldan & Mario 64:n kohdalla, että mitä pelattavampi peli on - mitä keskittyneempi on siihen toimintaan, mitä varten se peli ylipäätänsä on tehty - sitä vähemmän tulee välittäneeksi onko puunrunko pyöreä vai kulmikas tai heijastuuko aurinko Linkin miekasta realistisesti (tai ollenkaan).

Tasohyppelyissä kuten Mario 64 askeettinen selkeys on itse asiassa jopa hyvä asia. Esimerkiksi Cuben Super Mario Sunshinessa minulla on jo ongelmia hahmottaa asioita tietyissä kentissä, kun piperrystä alkaa olla liikaa.

Onhan se kivaa kun on hienoa ja kaunista realistista. Fantasiapeleissä toki kaiken maailman taikojen efektit on tooooosi mageita, ja sotapeleissä on aivan ältsin siistiä kun talo pölähtää tuhannen p/&(/&%llun päreiksi grandiöösisti lieskat lepattaen ja pölypilvi leviten. Mutta jos moinen on kaikki mitä pelissä on - ja sellaisia on liikkeellä aivan liian paljon - niin alle kympin pitäisi sellaistenkin sitten maksaa. Jos ei muuten, niin eräänlaisena kuluttajaa armahtavana onttoushyvityksenä.

Nyt on pakko ottaa parin päivän tauko Linkistä ja Hyrulesta. Tuskallista. Mutta öisin voisi välillä nukkuakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro