lauantai 12. toukokuuta 2007

Paras voittakoon



Viisufinaalia odotellessa tulin miettineeksi nyt esimerkiksi tuota itäisen Euroopan (ja itse asiassa Aasian) maiden kasvavaa vaikutusta euroviisuissa, ja päädyin pariinkin eri ajatukseen, joiden kummankin lopputulos on se, että "länsimaat" ovat aika pitkälle itse syypäitä omaan langalle soittamaan jäämiseensä. Tietysti näkemykseni on kallellaan, sillä käytän itseäni nyt koekaniinina ja lähtökohtana, mutta kuitenkin.

Kulutin eilen illalla aikaa tekemällä listan niistä minulle tärkeimmiksi muodostuneista viisubiiseistä Neuvostoliiton ja Jugoslavian hajoamisen ajoista tähän päivään.Tein listan siksi, että halusin testata kahta pääsyytöstä: 1) Naapurien äänestys poliittisista syistä ja siitä johtuva 2) Itä-Euroopan maiden ääniylivoima.

Listaani kerääntyi lopulta 76 kappaletta. Niistä 36, siis karvan verran alle puolet ovat kaikki Neukkulan ex-valtioiden ja satelliittivaltioiden kamaa (jos lisättäisiin vielä Turkki ja Israel, luku olisi suurempi). Voidaanko sälyttää näiden maiden ylle täysi syy jonkin äänestysklikin syntymisestä, jos täysin tähän kuppikuntaan kuulumattomia kuulijoita esimerkiksi pohjoismaissa on ihan lääpällään siihen kamaan mitä esimerkiksi Balkanilta tulee?

Enkä ole ainoa. Meillä töissä on pilvin pimein porukkaa, jotka liputtavat nyt Serbian biisin puolesta. Itse olen suunnattoman ihastunut Georgian ja Bulgarian ehdokkaisiin (ja Latviaan loistavana vitsinä, jossa on oikeasti ihan kiva melodiakin). Tuskin duunikaverit edes ajattelevat että suosikkibiisin tapauksessa kyseessä olisi ilkeisiin "viisuhegemonian tuhoajamaihin" kuuluva tapaus. Sen tiedän, että minä en ajattele.

Ja vaikka koko itäblokki äänestäisikin toisiaan ja Saksan turkkilaiset Turkkia, esimerkiksi tämän vuoden semifinaalista finaaliin päässeiden täydellinen itäpainoisuus tuskin selittyisi pelkästään sillä. Luulisi jakaumaa olevan enemmän jos länisieurooppalaiset äänestäisivät vastaavasti länsieurooppalaisia ja pohjoismaita. Mutta kun eivät nekään ilmeisesti äänestä. Kun ei tavallinen, suomalainen brittipoppia ja humppaa kuunteleva talliainenkaan äänestä, vaan sortuu esimerkiksi Latvian, Serbian tai Georgian pauloihin.

Ja miksi suomalainen äänestää Venäjää? Siksikö, että se pelkää Putinia? Tuskin. Pikemminkin siksi, että sieltä tulee tehokasta tanssikamaa ja että länsieurooppalainen viisutuotanto on jo pitkään ollut aivan hirveällä kuralla. Varsinkin EBU:n suurimmat maksumiehet Ranska, Iso-Britannia, Saksa ja Espanja.

Miettikää nyt esimerkiksi Britanniaa, eurooppalaisen popin ja rockin kehtoa, joka antoi meille Beatlesin, Rollarit ja Radioheadin - voi herranjumala mitä noloakin nolompaa skeidaa jo vuositolkulla.

Ranska on täysin jumittunut menneisyyteen ja kuluttaa enemmän energiaa kulta-aikojensa muisteluun kuin chanson- ja pop-kulttuurinsa eteenpäinviemiseen.

Espanja ei usko, että maailma on jo kyllästynyt latinotykitykseen ja poikabändeihin, varsinkin kun muualta maailmasta - varsinkin Etelä-Amerikasta tulee paljon parempaa tavaraa.

Ainoastaan Saksa jaksaa välillä yrittää ja ottaa jopa riskejä, todennäköisesti siksi, että tajuavat itsekin ettei heillä sinänsä ole kovin kummallista ja omaleimaista laulukulttuuria alun alkaenkaan (ellei bierstube- ja tirolilaismeininkiä lasketa).

On naapuriäänestämisessä toki perääkin. Kyllä tuolta suosikkilistastani löytyy myös selvä Ruotsi-Norja-Tanska-painotus ylitse muiden länsieurooppalaisten maiden. Näin varmasti on ihan joka maan kohdalla - lähiympäristön musiikki vaikuttaa eniten, jolloin korva myös helpoiten tarttuu "tuttuun " kamaan. Mutta sekään ei riitä  yksinään minkään maan voittoon.

Lordin viime vuoden voitto viis veisasi naapuriäänistä tai kielialueista. Ääniä tuli kaikkialta paitsi parista ultrauskonnollisesta tiukkapipomaasta. Oliko Lordin äänestys poliittinen kannanotto vai kaverin suosimista? Vai oliko se sittenkin vain jotain, joka oli kaikille vain uutta ja kiihottavaa? Olisiko sittenkin kyse siis ollut edelleenkin siitä, että paras voittakoon, eikä se parhaus ole enää pitkään aikaa asunut perinteisissä, väsyneissä formaattipoppimaissa.

Viisujen jälkeinen edit: Case and point. Itään meni lännenkin äänet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro