sunnuntai 4. maaliskuuta 2007

Gyy!



Verensyöksy!

Tuskaannuin taas kerran ihmisiin, jotka ääntävät q-kirjaimen "guu" tai pahimmassa tapauksessa jopa "gyy". Ihan piruuttani päätin googlettaa ilmiön ihan vain nähdäkseni onko kyseessä pikemminkin laiskuus/"teinimeininki" kuin oikea sivistymättömyys ja koulussa nukkuminen.

Ei helvetti. Tätä on vaikea uskoa. Vastaan tuli tapauksia, jotka joko yllättyivät tai lohduttuivat saadessaan selville Kielitoimiston kannan tai luettuaan Nykysuomen sanakirjaa - koulussa oli nimittäin opetettu että se lausutaan "guu". KOULUSSA?! Mitä helvettiä? Mikä kirottu instanssi tässä maassa päästää opettajiksi ihmisiä, jotka eivät osaa lausua edes aakkosia?

Tietenkin joukossa oli myös niitä, jotka eivät suostuneet uskomaan, että on edes olemassa jokin lausumissääntö, vaan pitivät asiaa mielipidekysymyksenä. No mäkin oon sitä mieltä, että ässä pitää lausua äshä, kun hässhiminen kuulostaa niin hauskalta.

Tyrmistyneisyyden aiheuttamien kylmien väreiden jälkeen päätin hankkia myös pari uutta  lempi-inhokkia, sillä näin yömyöhällä kauhujutut on kivoja. Tästä lähtien aion ryhtyä saamaan väristyksiä myös:
  • Jengistä, joka ei ymmärrä että heittomerkki (') on siinä ä-kirjaimen oikealla puolella, eikä suinkaan ylärivissä plussan ja kyssärin vieressä (´).
  • Jengistä, joka käyttää sitä heittomerkkiä (') tai - herra paratkoon - myös aksentteja (´) (`) sitaattimerkkinä (").
Tämä ei tietenkään koske kavereita. Ne saa kirjoittaa miten huvittaa. Mutta eivät saa sanoa guu, tai puukotan niitä rullatulla sanomalehdellä, lätkin hikisillä sukilla ja istun päälle. Ja huudan lujaa.

(Edit: Niin siis jos ei joillekin ole selvää (ja hävetkää jos ei ole) niin q äännetään "kuu". Tiiättekö, esim. Q-stone on Mikko KUUstosen bändi... eli sitä ei tietenkään äännetä GUU-stone.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro