perjantai 24. elokuuta 2007

Pysykää kotona?Törmäsin taas kerran vanhaan marinaan siitä, kuinka ympäristön nimissä ihmisten pitäisi rajoittaa etelänmatkojaan ja muuta luksusreissaamista.

Olen periaatteessa samaa mieltä - lentomatkustus on saastuttaja lähes vertaansa vailla. Aika paljon saa vuodessa yksityisautoilla jotta onnistuu puksuttamaan ilmaan saman määrän jätettä kuin yhdellä edestakaisella Kanarianlennolla.

Mutta toisaalta. Matkustamisen, myös huvikseen matkustamisen, rajoittaminen haraa ajatuksena todella mieltäni vastaan. Mielestäni vapaa liikkuvuus ja sen tuomat edut ovat ihan tärkeä ja oleellinen osa jokseenkin vapaan länsimaisen immeisen elämää, eikä siihen pitäisi kovin helposti kajota. Ihmisiä ei ole hyvä sulkea sumppuun pienille alueille.

Harmittaakin se, että ihmisille toitotetaan lomamatkojen karsimisesta, kun suurempi ongelma on se, että lentäminen on tehty liian varteenotettavaksi vaihtoehdoksi muihin matkustusmuotoihin verrattuna. En puhu vain säästetystä ajasta, vaan myös hinnasta.

Perusajatukseni on, että mitä nopeammin pääset perille, sitä kalliimpaa matkustamisen pitäisi olla. Maailma ei kuitenkaan ole samaa mieltä kanssani, vaan järkiään bussilla ja junalla liikkuminen on huomattavasti kalliimpaa kuin lentäminen. Se ei vain oikei mene tajuntaani. Siinä ei ole mitään järkeä. Se ei ole ympäristöllisesti kestävää kehitystä.

Toisin oli ennen. Vielä teini-iässäni oli huomattavasti halvempaa päräyttää Helsingistä bussilla Lontooseen kuin hankkia lentoliput, varsinkin sesonkiaikaan. Nykyään Helsingistä ei enää edes mene bussia Lontooseen. Tai paljon mihinkään muuallekaan maan rajojen ulkopuolelle.

Ihmisten kiirehenkisyydestä ja mukavuudenhalustahan moni asia on kiinni. Matkanteko itsessään ei tunnu olevan enää elämys juuri kenellekään, vaan sitä pidetään vain epämukavuutena joka pitää minimoida - ja perhana kun bussilla tai junalla pitäisi osata vielä odottaa puoli vuorokautta tai parikin perille pääsyä! Vaikka totuus on, että ei se päivystäminen siellä lentokentän transit-hallissa lennon ollessa jo 12 tuntia myöhässä ole yhtään sen mukavampaa.

On tietysti totta, että jos lomaa on vaikkapa vain viikko, ei kukaan halua kuluttaa koko viikkoa pelkästään johonkin pääsyyn ja sieltä palaamiseen. Mutta on myös paljon "turhaa" lentoliikennettä. Jo ihan täällä kotimaassakin. Miksi menisin junalla Ouluun, vaikka olisikin aikaa, jos junaliput ovat kolme kertaa kalliimmat kuin lentolippu?

Paljon turhaa taivaalla pörinää saisi koko Pohjois- ja Keski-Euroopan alueella karsittua toimivalla ja kukkaroystävällisellä pintaliikennöinnillä - ja varsinkin toimivilla pakettiyhteyksillä. Todella ottaa pattiin, että nykyään esimerkiksi bussimatkustajan pitää ensin jotenkin omin nokkineen hoitaa itsensä joko Ruotsiin tai puoleen väliin Baltiaa ennen kuin alkaa löytyä sopivaa pitkän matkan bussiyhteyttä Atlantin rannan suuntaan.

Sillä varsinkin perheellisestä ihmisestä tulee todella helposti mukavuudenhaluinen lentokoneen orja, jos matkustaminen pesueen kanssa tehdään mahdollisimman hankalaksi jo ihan logistisessa mielessä. Kyllähän minä yksin vielä vaeltaisin jonnekin Saksaan tienposkeen kyttäämään dösää Bretagneen tai Roomaan, mutta tekisinkö sen kuusivuotiaan kanssa? En, jos en saisi hommaa kunnolla sumplittua jo kotimaasta lähtiessäni.

Sillä mieluummin minä kuitenkin näyttäisin pojallenikin sen Reinin laakson (jota en itse nähnyt, koska luin Sormusten herraa silmä kovana) siitä junan tai bussin ikkunasta kuin lentokoneen ikkunasta. Tuntuu vain usein että minun ei edes toivottaisi tekevän niin: ottakaa breederit turisticharter tai pysykää kotona - tarkemmin ajatellen, pysykää kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro