torstai 9. elokuuta 2007

Puuduttavia uutisiaIltalehti kertoo:
Epiduraalipuudutus on lisääntynyt nopeasti. Vuosina 2004-2005 sen sai 43 prosenttia kaikista alakautta synnyttäneistä. Yliopistollisissa sairaaloissa ja ensisynnyttäjillä prosenttimäärät ovat korkeampia.

Ihmekö tuo, kun joissain sairaaloissa epiduraalia tyrkytetään käytännössä lähes väkisin, ja esimerkiksi kohdunkaulan puudutukseen voisi henkilökunnan suhtautumista kutsua jopa torjuvaksi ja väheksyväksi.

Näin ainakin omat fiilikset aikoinaan Helsingin kätilöopistosta.

Odotetaan että synnyttäjä on riittävän kipuisa ja ilokaasutokkurassa, ja sitten alkaa painostus - voi kuule, kohdunkaulan puudutuksen mahdollisuus meni jo (ai kiitos, vittu olisitte aikaisemmin voineet varoittaa) ja kyllä nyt olisi parempi että pystyisit vähän lepäämään, kun ei ole paikatkaan auenneet kuin vasta seitsemän senttiä.

Eivätkä lopeta, ennen kuin antaa periksi. Saavat itsekin uskomaan että parempihan se on, vaikka on etukäteen ollut voimallisesti epiduraalia vastaan ja myös sen etukäteen ilmoittanut ja toivonut nimenomaan vaihtoehtoisia puudutusmuotoja.

Epiduraalissa on aivan liian paljon riskejä (jotka sitten valitettavasti itsekin piti kokea) jotta kannattaa antaa hoitohenkilökunnan painostaa, jos on etukäteen epiduraalia vastaan muutenkin. Kannattaa muistaa, jos joku mahdollinen ensisynnyttäjä tätä sattuu lukemaan. Olkaa tiukkana, ottakaa riski vain jos olette jo etukäteenkin valmiit ottamaan sen. (Sopikaa kantanne ajoissa myös synnytykseen mukaan tulevan miehen tai ystävän kanssa, jotta mahdollisen painostuksen alkaessa tukihenkilö ei tietämättään käänny painostajien puolelle.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro