keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Chick music!


SusuPetal kylvi vastustamattoman bleemin siemenen: "Löydä Youtubesta tai muualta viisi mielestäsi kovinta, lahjakkainta ja unohtumattominta naisartistia (joo, ei ole helppoa, siis vain viisi, mutta kuka on sanonut, että pitäisi olla helppoa -pääasia, että on hauskaa...)"

Sinänsä Sami saattaa olla oikeassa siinä, että me naiset diskriminoimme naismusiikkia, sillä haaste oli yllättävän vaikea. Ylipäätänsä kuuntelen todella vähän naisten tekemää musiikkia. Ja sekin vähä on aika pitkälle jokseenkin tyhjänpäiväistä kuten PMMP:tä, Madonnaa, Naikkareita ja muuta harmitonta sirkustelua.

Tosin sitten kun löysin ne viisi, niin tietysti löytyi se kuudeskin. Kate Bush. En edes linkkaa, on niin ilmeinen, ja kuitenkin tässä muussa porukassa se selkeä kuudennelle sijalle putoaja.

Vaikka YouTube on ihan käsittämättömän tahmea nykyään - sitä se hypetys teettää - niin kaikki pätkät ovat toki sieltä.

Esiyhteenvetona voisi todeta, että vaikka jossain kommenteissa onkin puhuttu progehippiydestäni, niin se lienee maskuliinisen puoleni ilmentymä. Heti kun kajotaan naisiin, olen täysi romantikko ja ääni- & etnofriikki. Ja hörhö.

Tässä siis ne viisi:

5. Dalbello. Kanadalainen vihainen täti jolla on mitä seksikkäin ääni. Panisin. Ehkä femakointa kamaa mitä olen koskaan ryhtynyt kuuntelemaan ja selvinnyt ilman vaivautumista ja myötähäpeää. Video-otos ei missään nimessä parhaimmasta päästä, vaikka ihan kiva. Suosittelen levykolmikosta Whomanfoursays, She ja Whore varsinkin ensin mainittua.




4. Ofra Haza. Rauha hänen sielulleen. Ihan liian aikaisin riistetty. Jumalainen ääni, taipuisa kuin pajunvitsa. Jostain olen lukenut, että arvostettu varsinkin varhaisempina vuosinaan jemeniittilauluperinteen vaalijana. Tiedä häntä. Jumaloin vain ääntä. Ja toki myös sitä perinteistä kamaa. Yemenite Songs on rakas levy. Jos ei alla oleva nappaa, niin onhan Ofralla ollut myös hauskoja yhteistyöprojekteja.




3. Natacha Atlas. Oman soolouran lisäksi vaikuttaa myös Transglobal Undergroundissa. Äänen tahdissa taipuvat myös lanteet. Ranskaksi, arabiaksi, englanniksi... Arabialaista poppia, konemusiikkia ja ties mitä samassa sopassa tarpeen vaatiessa. Natachan aluevaltaukset ovat ihailtavan moninaiset.




Seuraavasta kahdesta pyydän etukäteen anteeksi, koska ovat pikkaisen vastoin alkuperäistä bleemin asettelua, mutta en raaskinnut laittaa ns. alkuperäisiä tähän sivulle paraatipaikalle näytille. Tykkään näistä kahdesta "alternatiivisesta" pätkästä enemmän. Musiikki on toki ehtaa tavaraa. Näitä fanittajien "musavideoita" on todella paljon, ja osa niistä miellyttää ainakin minun silmääni jopa enemmän kuin alkuperäiset.

2. Loreena McKennitt. Kelttiheikkous. Need I say more? Ihqu ääni, sopivan siirappinen tarpeen vaatiessa, mutta myös kuulas ja kaunis. Tehnyt pitkän uran - ja mielestäni musiikillisesti kiinnostavamman ja monipuolisemman kuin esimerkiksi Enya, jolla on ne kaksi biisiä: nopea ja hidas.



Visuaalinen puoli on iki-ihanasta Henkien kätkemästä. Loreenan versio tässä.

1. Imogen Heap. Yksinään tai Frou Froussa. Olen aivan myyty. Tässä naisessa on tunnetta, kykyä ja ääni kuin lohduttava kaakao tuulen piiskaamana pakkasaamuna. Saa minut tirauttamaan. Ei hassumpi temppu naiselta. Visuaalista valintaa saattaa ainakin Llama arvostaa, jos Final Fantasyn pelaamiseltaan ehtii blogeja lukea :-)



Frou Frou saattaa itse asiassa olla monille tutumpi. Kai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro