maanantai 21. tammikuuta 2008

Let's do it like they do on the Discovery ChannelKun työviikot ovat venyneet niin, että iltaisin ei jaksa eikä aivot toimi, muttei kuitenkaan kykene vielä nukkumaan, televisio on ainoa viihdykevaihtoehto. Toisaalta keskittymiskyky ja pitkäjänteisyys ovat niin nollilla, että sohvaperunakin on ylivilkas nero pääni sisällä tapahtuvaan liikkeeseen verrattuna.

Siksi Discoveryltä tuleva ohjelma Valmistuksen salat on ihan loistavaa kamaa. Puolen tunnin ohjelmassa esitellään lyhyesti ja ytimekkäästi kolmen-neljän erilaisen tavaran tai laitteen valmistus. Kun keskittymiskyky ja muisti ovat iltaisin kultakalan luokkaa, mutta rankan päivän jälkeen ärsyyntymisherkkyys on verrattavissa mureenaan, niin että mikään viivytys tai jahkailu ei istu pirtaan pätkääkään, mikään ei ole leppoisampaa kuin konstailematon ja jahkailematon opetusviihde, joka ei aikaile eikä taivastele.

Hemmetin hienoa, että ovat tajunneet, ettei moinen kiinnosta vain Pikku kakkosen kohderyhmää, vaan myös meitä aikuisia (tai "aikuisia", ihan miten vain).

Kyllähän noita rakennus- ja valmistusdokkareita toki on pilvin pimein, mutta ei tuollaisia yksinkertaisia aikuisille oikeastaan lainkaan. Suurin osa on tyypillistä amerikkalaista huttua, jossa asiat toistetaan kymmeneen kertaan. Sopiihan ne tietysti väsyneelle kultakalalle, mutta mureenalle kuitenkaan ei.

Siksi mureena suuttuu esimerkiksi muuten aiheiltaan mielenkiintoisesta Rakentamisen äärirajoilla -sarjasta, koska pakostakin mureena rupeaa vilauttelemaan purukalustoaan, kun kolmannen kerran päivitellään vuoristoradan designia ja luvataan ennen mainoskatkolle menoa päivitellä samaa asiaa vielä lisää - kuten tehdäänkin, kunhan ollaan vielä kerrattu mitä ennen mainoskatkoa päiviteltiin. Olen ehkä kultakala, mutta en amerikkalainen.

Yksi asia tässä meille suomalaisille tarjoillussa Discovery-kanavassa kyllä ottaa päähän muutenkin kuin mureenamoodissa - kurjasti suomennettuihin ja tönkösti puhuttuihin dubbauksiin pakottaminen. Mitä helvetin järkeä on digitekniikassa ja ääniraitojen valintamahdollisuudessa, jos ei kerran sitä ääntä sitten kuitenkaan voi valita?

Valmistuksen salojen alkuperäinen juontaja, kuka lieneekään, tuskin on mitenkään elämää suurempi selostuskokemus, eikä välttämättä edes parempi kuin suomalainen, huonosti käännettyä tekstiä monotonisesti papattava ja ärrävikaisuutta hipova no-name-selostaja. Mutta haluaisin ainakin itse ottaa selvää ja päättää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro