lauantai 14. heinäkuuta 2007

Lintsi vs. Särkänniemi



Osmo tuossa edellisen kirjoituksen kommenttilootassa kyseli miten pisteyttäisin Linnanmäen ja Särkänniemen vertailussa keskenään.

Hirveän vaikea sanoa. Se menee melkeinpä vain tunnelmakysymykseksi ja jonkin verran ehkä jo siihen, että minkälaisia laitteita arvostaa. Itselleni Särkänniemen Tornado on The Laite ylitse minkään muun mitä Suomesta löytää, joten se tuo runsaasti lisäfiilistä koko Särkänniemikäyntiin.

Kummatkin alueethan ovat pieniä, mutta musta ainakin tuntuu että Särkänniemi on jotenkin vähän fiksummin suunniteltu, eli pullonkauloja ei juuri ole. Hupialueen jakautuminen niemelle ja Näsinneulan juureen myös jakaa kävijät silleen mukavasti, että tungeksintaa ei tunnu kauheasti olevan edes ruuhkapäivinä. Myös Särkänniemen kaikki syötävää myyvät puljut tuntuvat jotenkin siistimmiltä, ja niiden kaikkien ympärillä on kunnon syömätilat verrattuna Lintsiin.

Mutta hei, mielipiteeni on kovasti värittynyt, sillä mulle Lintsi on naapurissa eli ns. "jokapäiväinen asia". Särkänniemi ja Tampere ovat sen sijaan ne Hämeen ihmemaat, joihin tehdään varta vasten erillinen pyhiinvaellus, joten asennoituminen on aina erilainen Särkänniemeen mennessä kuin Lintsille mennessä.

Jos ihan laitekantaan kajotaan, niin Lintsillä ei ole samanlaisia showstoppereita kuin Tornado tai aina loistava Tukkijoki. Lintsi luottaa perinteisiinsä ja Vuoristoradan vuosikymmenien tenhoon. Ei ehkä oikeasti aina hyvä asia. Onhan siellä nyt tuo Kirnu, mutta se on kovin lyhyt, useimpien mielestä vuoristoratakokemuksellinen coitus interruptus hieman samaan tapaan kuin Särkänniemen Korkkiruuvi. Sama ongelma on lintsin Vonkaputouksessa, jossa olisi paljon potentiaalia, mutta kun se ei vain oikein ole riittävän iso.

Ei kovin yllättäen Kieppi onkin viime vuosina ollut monen Lintsinkävijän suosikkilaite, jossa hurjuus ja kesto ovat tasapainossa. Jonkin verran itseäni harmittaa myös, jos Tulireki on jostain syystä käynnilläni kiinni. Siinä on perusasiat kunnossa, vaikka aina minua kalvaakin tunne, että se olisi pyörivillä vaunuilla vielä parempi.

Lintsiä ehkä vaivaa eniten alan "johtajuus" ja tilan vähyys. Moni laite olisi parempi, jos tilaa olisi enemmän. Kallio vain antaa paljon vähemmän mahdollisuuksia ilman suurempia maastonmuokkauksellisia investointeja kuin Särkänniemen loiva rinne, joten monesta vehkeestä paistaa sellainen "ahdettiin tähän nyt edes jotain". Mutta esimerkiksi tuo Tulireki olisi saattanut hyötyä wild mouse -tyylisissä ajeluissa myös varsin yleisistä pyörivistä vaunuista, jolloin tilaa ei olisi tarvittu enemmän, mutta persuasetelmaltaan "tavallinen" rata-ajelu olisi jo noussut yli perusmassan.

Kun näiden päälle vielä vertaillaan "sivuhuvitukset" eli Lintsin Sea Life ja Särkänniemen akvaario, delfinaario ja vielä planetaariokin, niin myös kävelemään väsynyt vierailija saa rannekkeelleen enemmän vastinetta Särkänniemessä. Lintsin Sea Lifehan lisäksi maksaa erikseen, eli pelkällä puistorannekkeella ei pääse. Ja sitten on vielä se Näsinneula itse. Neulan varjossa on oma fiiliksensä, ylhäällä menemisessä omansa. Jopa laitehullu Poika malttoi tulla ylös torniin katsomaan maisemia - Lintsin Panoraamaan tai Rinkeliin herraa ei saa kirveelläkään.

Siispä pisteytettynä kouluarvosanoin: Lintsi 8 ja Särkänniemi 9+.

Mitä kommenttilaatikossa mainittuun Tukholman Gröna Lundiin tulee, niin itse en ole siellä tainnut käydä ainakaan 15 vuoteen. Mutta vielä silloin joskus, siinä oli kyllä fiilistä yli Suomen huvipuistojen, sillä hurjien laitteiden ystävälle lähes mikä tahansa naapurimaiden puistoista tarjosi enemmän iloa kuin kotimaiset puistot.

Pitäisi kai pitkästä aikaa kyllä käydä, koska ainakin nyt tuota nettisivuaan tutkittuani tuli sellainen fiilis, että se on pyrkinyt yhä lähemmäs suuresti rakastamani Kööpenhaminan Tivolin fiilistä konsertteineen ja syömäpaikkoineen. Ja onhan siellä näemmä muutama vehjes, jollaista ei Suomessa vielä ole ollut.

Myös Göteborgin Lisebergissä pitäisi joskus ehtiä käydä. Pari vuotta sitten oli kyllä tarkoitus, mutta ei sitten kolmen huvipuiston jälkeen enää jaksettu. Monet kävijät ovat kehuneet tunnelmaa ja laitevalikoimaa. Euroopan suurin puuvuoristorata taitaa tällä hetkellä olla nimenomaan Lisebergissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro