perjantai 15. elokuuta 2008

57 channels (and nothing's on)


Maikkari halusi käytännössä panna MTV3 Faktan lihoiksi ja lätkäistä tilalle Avan, kertoo muun muassa tämä uutinen. Sitä en ihmettele, että Faktaa ei katso kukaan, mutta pakko kyllä ihmetellä, että Avaa muka katsoisi kukaan täysissä järjissään oleva, oli nainen tai ei. Miksi siis Faktan paikalle Ava, miksi ei Sarja, jolla ei ole niin paha sukupuolihuuhaakanavan leima? Scifin toki itse ottaisin mieluiten, mutta suostun hyväksymään, että siitä lienevät kiinnostuneita lähinnä vain kaltaiseni friikit - ja kuusikymppinen äitini :-)

Tositelevisio- ja huuhaatalkshow-buumin toivoisi joskus laantuvan, mutta tuntuu että se vain vuosi vuodelta yltyy ja kanavat löntystävät sen talutusnuorassa. Tämän lisäksi kanavayhtiöt tarjoilevat iänikuisia leffa- ja urheilukanaviaan. Puhelinmyyjät varsinkin luulevat että urheilu on jokin taikasana, jolla myydään mitä vain. Hyi hemmetti. Ymmärrän vielä, että urheileminen itsessään - ihan itse omilla pikku lihaksillaan - on kivaa, mutta että maksaisi useasta urheilukanavasta voidakseen katsoa jotain suopotkupallokisoja sohvalla röhnöttäen ja keskiloluttölkkiä keskikehonsa päällä tasapainotellen?

En jaksa ymmärtää, ja todella ärsyynnyn aina kun yli-innokkaat myyntidroidit yrittävät myydä asioita minulle urheilulla. Ja leffoilla. Sillä vaikka pidänkin elokuvista, elokuva vaatii aina sen 1,5-2,5 tunnin ajallisen kertapanostuksen. Mikä ihmeen avain onneen on puoli tusinaa leffakanavaa, kun illassa ei ehdi tai edes jaksa katsoa kuin sen yhden? Sen sijaan sarjapainotteisilla viihdekanavilla ehtii katsoa useita eri ohjelmia illassa, mutta niitäpä ei juuri ole, koska elokuvat ja urheilu ovat muka jokin ihme tie onneen.

Tai jos aivan vahingossa joku hyväkin kanava olisi tarjolla, on tietysti ihan varmaa ettei sitä saa kuin kaapelissa tai paskayhtiöiden monopolisoimissa iptv-palveluissa, ja silloinkin vain hankkimalla hirveällä hinnalla korillisen muuta täysin hyödytöntä skeidaa (kuten sitä urheilua) kylkeen. Kanavapakettiajattelu ei millään lailla palvele asiakkaita, ainoastaan jakeluyhtiöitä itseään. Ja iptv on lisäksi vitsi niin kauan kuin se vaatii jonkin tietyn palveluntarjoajan nartuksi ryhtymistä, sen sijaan että voisi valita nettipalveluntarjoajansa itse ja tehdä katseludiilin suoraan kanavayhtiön kanssa.

Lienen marmattanut asiasta muutaman kerran ennenkin. Ehkä joskus 50 vuoden päästä vanhainkodissa voin vihdoinkin katsella digitelevisiota kunnon hd-kuvalla ja aidolla pay-per-view-periaatteella ja marmatus loppuu. Ei minulla ole mitään katsomisen maksullisuutta vastaan, mutta haluan tosiaankin maksaa vain siitä mitä todella katson - sen lisäksi, että haluan katsoa milloin itse haluan ja juuri sitä mitä haluan.

Tällä hetkellä varsinkin meillä antennikatsojiksi pakotetuilla on niin huvittava tilanne, että kanavamäärällisesti muka tarjotaan paljon, mutta loppujen lopuksi se tarjonta on erittäin yksipuolista, koska alan kilpailevat toimijat tarjoavat paketeissaan runsaasti päällekkäisyyksiä - ja loput ovat käytännössä urheilua ja elokuvia.

Ja sitten vielä ihmetellään, miksi jengi latailee laittomasti uusia sarjoja netistä. Mistäpä niitä muualta saisi ainakaan ilman vuoden-kahden viivettä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro