maanantai 27. huhtikuuta 2009

Voihan Visva


Ärsyttää, pitääkö tässä alkaa etsiä pöytäkonetta XP:llä.


Viimeisen puolen vuoden sisällä loistavasti toiminut läppärini on alkanut nykiä flash-sisällön kanssa. Vain ja ainoastaan flash-sisällön kanssa. Tähän on syypäänä joku flash-päivitys, Vista-päivitys tai kummatkin yhdessä. Mitkään toimenpiteet eivät auta. Ajurit on päivitetty, kaikki Visvan typeryydet kuten Superfetch ja indeksointi käännetty pois päältä... On kokeiltu flashipluginia ilman laitteistokiihdytystä ja kiihdytyksen kanssa. Ongelma vain jatkuu, eikä ole väliä onko alla IE, Firefox tai Safari.


Ei, ettäkö olisin mitenkään YouTubesta riippuvainen, mutta flashin pykiminen vaikuttaa tietenkin myös nettisivuihin, jotka ovat toteuttaneet toimintojaan flashilla. Puhumattakaan flash-peleistä. Siinäpä sitten pelaan jotain räiskispumia, kun kaikki hyytyy ja muuttuu diaesitykseksi.


Ongelma tuntuu olevan todella yleinen, mutta mistään ei löydy kunnon vastauksia. Adobe tai Microsoft eivät tunnusta, että olisi mitään ongelmaa. Jos jollakulla on hyvää arvausta mistä voisi olla kyse kaiken ilmeisen jälkeen, niin otan ilolla vastaan.


Vaivan ilmeneminen on siitä jännä, että nykiminen ei ala heti vaan viiveellä. Joku minuutin YouTube-pätkä saattaa pyörähtää ihan kiltisti. Mutta heti jos pätkä on hieman pitempi, kaksi-kolme minuuttia, ongelmia alkaa ilmetä. Kuva muuttuu diaesitykseksi, ääni toimii. Sitä jatkuu kymmenisen sekuntia, ja sitten joko hyytyy aivan täysin - tai jatkaa kuin mitään ongelmia ei olisi koskaan ollutkaan, mutta alkaa taas minuutin sisään hyydähdellä uudestaan. Hyydähtelyn aikana prossutaakka ei suinkaan ole tapissa, niin kuin voisi luulla, vaan pysyttelee siinä 50-70 prosentissa. Eli kyse ei ole siitäkään, että kone olisi mopo.


Eikä todellakaan ole muutenkaan kyse siitä, että flashi olisi yliraskas, vaikka onkin raskas. Vanha yksitytiminen, mopo ja pienimuistinen, nelivuotias pöytäkoneeni pyörittää flashia kuin vettä vain, myös HD-sisältöä. Läppäri on vähintään kaksi-kolme kertaa niin tehokas kuin tuo pöytävehje, mutta ei kykene siis samaan kuin mopo.


Mutta pöytäkoneessapa ei olekaan Visvaa, vaan XP. Xittu.


No, onneksi on koneista iloakin. Miten lapsekkaan onnellinen sitä voikaan olla, kun astianpesukone esittelee minulle hohtavan puhtaan valikoiman pyrex-vuokia, joita en ole saanut vuosikausiin nysvättyä kunnolla puhtaiksi käsin. Ihihiihiii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro