lauantai 3. tammikuuta 2009

Kortilla vai käteisellä?



Pankit ovat hiljaksiin liikkumassa pois pankkikorttien myöntämisestä ja sen sijaan tunkevat tilalle debit-kortteja kuten Visa Debitiä tai Visa Electronia. Electron ollut kuvioissa jo pitkään, ja siinä on aina ollut selvää, että se vaatii maksupisteeltä yhteysvalmiudet varmennetta varten, eli ei tietenkään toimi pisteissä joissa ei ole yhteyksiä - esimerkiksi vanhanaikaisessa korttihöylässä :-)

Sen sijaan joidenkin pankkien suosiman Visa Debitin kanssa varsinkin vanhempi väki tuntuu olevan kuula hukassa, eivätkä pankit todellakaan tee asioita helpoksi. Eräskin vanhempi sukulaiseni oli joulun alla erittäin närkästyneen hämmentynyt, kun ei Visa Debitinsä käynyt hallissa maksuvälineenä - pankki kun oli syöttänyt ihmisparalle suut ja silmät täyteen "se on ihan kuin pankkikortti"-huuhaata. Kun ei se ole. Se on debit-kortti joka vaatii sähköisen varmenteen siinä missä Electronkin. Eli ei pidä sokeasti luottaa, että esimerkiksi kävisi kaikissa takseissa toisin kuin perus-pankkikortti.

Kuulemma tavallisesta vanhanaikaisesta pankkikortista ollaan pyrkimässä pois yhdessä jos toisessakin pankkiryhmässä. En tiedä miten itse asiaan oikein suhtautuisin, meillä kun perheessä homma on hoitunut sillä, että minulla on Electron (koska olen onneton rahan käyttäjä) ja Miehellä on tavallinen pankkikortti, niin että maksaa voi kätevästi esimerkiksi reissatessa laivalla tai lentokoneessa. Toisaalta jos pankki toisensa jälkeen poistaa käytöstä tavalliset pankkikortit ja ajaa ihmiset debit-kortteihin, ihanko tosiaan esimerkiksi laiva- ja lentoliikenne tai useat pikkukaupat tulevat perässä?

Luottokortithan toki käyvät edelleen, mutta pankkikorttien romuttaminen ajaa rahankäyttäjät todella "parempien" ja "huonompien" kastiin - kaikki kun eivät luottokorttia saa vaikkei olisikaan maksuhäiriöongelmia. Pankkikortin kanssa pusanneet joutuvat opettelemaan jälleen kantamaan päällään käteistä, mikä tuntuu ikävältä ajatukselta jos sitä pitää olla yli 50 euron summia. Asiaa ei myöskään auta se, että käteisautomaatit tuntuvat katoilevan nopeammin kuin tädit pankin tiskeiltä.

Ja sitten jotain aivan muuta. Katsottiin levyltä pois kuleksimasta joulun aikaan Teemalta tulleita joulupaketteja ja muun muassa CMX:n Kosketuksessa-sarjan keikka. Tila on hyvin intiimi, ja CMX-fanit tunnetusti vähän karmivia. Tulimmekin miettineeksi, että kummatkohan Yrjänän mielestä ovat pelottavampia: juron näköiset mustiin pukeutuneet nörttimiehet, jotka kädet puuskassa tuijottaen nyökyttelevät tahdissa ja lipsynkkaavat, vai ilmeisen ekstaasissa olevat kolmikymppiset, pulleat tytöt, jotka silmät kiinni ja kurkku suorana kailottavat mukana orgastisin kiljahduksin?

Totesimme, että tilanne lienee varmaan yhtä kiusallinen kuin joutua hetken mielijohteesta harrastamaan tuntemattoman kanssa seksiä valot päällä ja silmät auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro