torstai 24. joulukuuta 2009

Tylsää joulua!


 


Siitä oli joulumieli hieman kaukana, kun veivasin tuolla Hakaniemen hallin tungoksessa tänään. Siitä sitten Itäkeskuksen tungokseen jatkoille. Hetkellisesti vihasin taas joulua.


Toisaalta tungoksessa törmäsi rakkaisiin tuttuihin ja tuli taas hyvä mieli. Loppujen lopuksi itse ostoksistakin selvisi nopeasti ja kunnialla, kun ei turhia hötkyillyt. Itse asiassa otin ison kasan valokuviakin - ei siihen kai ihan yltiöstressaantuneena kykene.


En ole juuri siivoillut, lapselle on pari lahjaa, miehelle ja äidille ei sitäkään. Kaappi kuitenkin notkuu ruokaa, illalla ahmitaan. Mitäs sitä turhia edes stressailemaan, kun son kaikille aikuisille kuitenkin aivan ok. Joulu on terveen itseensä käpertymisen aikaa. Ainakin itselleni. Ymmärrän kyllä hyvin suuret sukujoulutkin, mutta oma pää ei sellaisia oikein kestä. Nurkassa hiljaa jurnuttaminen on se mun juttu.


Etenkin, kun jossain vaiheessa huomaa, että on tylsää. Siinä vaiheessa tietää olevansa asian ytimessä. Mieli lepää, kun on kunnolla pitkäveteistä, eikä mikään häiritse siinä vellomista. Ei pidä kiireesti kokea ja tehdä vain koska pian pitää taas kiitää töihin. Ei, voi vain tuhlata aikaa ei mihinkään. Koska jouluna aika pysähtyy. 


Ajan pysähtyminen tapahtuu vain jouluna. Ei koskaan muutoin. Tavallisilla lomilla ja muina juhlapyhinä Suomi ei koskaan niin kokonaisvaltaisesti sulkeudu pirtteihinsä ja yksissä tuumin asetu ahterilleen niin antaumuksella kuin jouluna. Asiaa jopa jollain tapaa korostaa ja edesauttaa se perinteinen hysteria ja ylikierroksilla käynti ennen itse laskeutumista jouluun. Ajan pysäyttäminen vaatii hillittömästi energiaa ja kollektiivista ponnistusta. Jos ei muuten tee joulua, niin ankarasti ja näkyvästi muiden jouluhysterian kritisointi on aivan hyväksyttävä kontribuutio kollektiiviseen joulu-urakkaan.  


Tänä jouluna aika pysähtyi ja tylsyys tuli jo ennen aattoa. Hienoa. Vaivuin siksi esimerkiksi täysin varkain katsomaan dokumenttia Steinwayn flyygelien teosta. Tylsää. Ja hemmetin kiehtovaa.   


Tylsää joulua siis teillekin, pitäkää aika aloillaan vielä pari päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro