perjantai 27. toukokuuta 2005

Noin 2100 ajokilometriä myöhemmin


Viimeiset parisataa kilometriä Turusta Helsinkiin tuntuivatkin lopulta ihan kärpäsenkakalta - ennen kuin huomasin niin oltiin jo Epsoossa. Alun perin 14 päivän reissuksi kaavailtu matka kesti 11 päivää, mutta mitäpä sitä turhaan pitkittelemään, jos tuntuu että kaikki minkä jaksaa tehdä on jo tehty. Ja voipahan törsätä yli jääneet rahat hotelleihin ja tax free -turhuuksiin.

Ja vielä jäi yli asioita nähtäväksi seuraavalle reissulle. Tämän reissun nimittäin kyllä uusimme, sen verran loistavaa oli - lisäksi nyt on käytännön kokemusta tietyistä perusasioista joita ei välttämättä kauheasti tullut edes ajatelleeksi ennen reissuun lähtöä.

1. Roinaa meillä ainakin oli ihan liikaa.

Näyttää ehkä tässä vähältä, mutta tuossa (ja matkustamossa sisällä) on kahden hissillisen verran kamaa. Tunnustan naiseuteni - ihan liikaa vaatteita messissä. Loppujen lopuksi housuja ja paitoja tuli käytettyä murto-osa mukaan otetuista. Ainoastaan alusvaatteiden riittävyydellä on jonkin verran merkitystä, helteellä tosin ei tarvitse niitäkään.

2. Camping-alueiden mökit rulettaa

(ikkunassa lymyävä dorka rajattu kuvasta pois :-)
Kööpenhaminassa vuokraamamme mökki oli huokea, hyvin varusteltu ja loistavien julkisten liikenneyhteyksien päässä. Sisällä oli kaikki muu paitsi juokseva vesi, vessa ja tv, jotka nekin löytyivät 20 metrin päästä. Vaikka meinaisi telttailla joka ilta, ei haittaa suunnitella matkabudjettia camping-mökkien hintojen mukaan.

3. Pohjoismaissa kaikki on kallista, Tanskassa varsinkin
Mutta onneksi myös runsasta...

...tästäkin annoksesta on jo puolet syöty, mutta silti riittää...

..vihdoinkin kaikki syöty, ja jäljellä 14 komeaa luuta. Tämä annos, plus yksi pienempi sekä lastenannos kanankoipia + legon muotoisia (!) ranskalaisia = 364 Tanskan kurnua. Ei halpaa, mutta turistirysäruuaksi kohtuullisen hintaista.

(kyllä, ne ovat legon muotoisia)

4. Aikaa on aina liian vähän
Esimerkiksi Legolandiin ja Tivoliin käytimme kumpaankin päivän, mutta olisi pitänyt varata kaksi. Jos nyt kuitenkin meinaa Legolandin yrittää päivässä, niin kannattaa kiertää laitteet ensin ja katsoa kaikki muu vasta sitten.

Laitteet nimittäin menevät kiinni 1-2 tuntia ennen itse huvipuiston kiinnimenoa, joten näitä vauvoja ehtii ihan hyvin ihailla vielä itsensä (tai lähennä lapsen) kieputtimissa vatkaamisen jälkeen.

Ja Tivoliin pitää aina mennä - riippumatta siitä onko siellä jo käynyt joskus vai ei. Rafloja on käsittämätön määrä, laitteet ovat erittäin jees, ja aina tuntuu olevan jotain jännää ohjelmaa tai muuta häppeninkiä, jopa keskellä viikkoa.

Esimerkiksi tällainen, Stormtrooperiksi toki hieman lyhyt, ilmestys saattaa kävellä Tivolissa vastaan (jos nyt ei joku tajunnut, niin Stormtrooper on tuossa vasemmalla). Tanskan kaikki nörtit sattuivat kerääntymään Tivoliin juhlistamaan jumalaansa, joten mesta oli täynnä kaiken maailman jedejä ja muita evokkeja. Mietin hetkellisesti olisinko kehdannut suureen ääneen solvata heidän jumalaansa, mutta piti ajatella jälkikasvun turvallisuutta.

5. Älä syö aamiaista F1:ssä
Mutta syö aamiainen Ibis-hotelleissa. 35 Ruotsin kruunulla sai kennohotellissa kahvia/kaakaota ja kuivaa sämpylää hillolla. 65 Ruotsin kruunulla sais Ibiksessä koko sörvin leikkeleineen, useine erilaisine leipineen, muroineen, kahveineen, kaakaoineen, kananmunineen jne jne je. Lisäksi Ibiksen sängyt on hurjan hyvät ainakin meidän perheen selkäruodoille, ja suihkuissa on hierova suihku intohimoisen autoilun pakostakin aiheuttamaan hartiakivistykseen.

6. Tanskassa on autokorjaamoja melkein joka oksalla
Jopa edelleen monen huoltiksen yhteydessä, toisin kuin meillä.

7. Älä mene Göteborgiin autolla
Joko kerroin että vihaan yksisuuntaisia katuja?

8. Tanska on tupakoitsijan taivas
Vedä röökit planetaariossa tai asemahallissa? Käy! Eikä tuhkakuppeja tarvitse etsiä 10 metriä kauempaa.

9. Varo etanoita


10. Gripsholmin linna on hintansa väärtti ehkä vielä toisenkin kerran

Ja sen turistikrääsäpuodista saa hyvää suklaata.



Ja lopuksi, kuten me kaikki tiedämme...

Käsityöt johtavat rappiolle, koulukotiin... ja liekö tuolla sitä kolmattakin tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro