keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Kellon seisahtuvan tahdon


Hankin sitten vihdoinkin Braidin (viralliset sivut täällä). Pelin tullessa monet kitsastelijat narisivat pelin hinnasta, joka oli 1200 pistettä, eli noin 15 euroa. Mieluummin minä maksan 15 euroa hyvästä pelistä kuin 15 euroa paskasta hampurilaisateriasta perheelle. Tai 15 euroa kahdesta leffalipusta keskinkertaiseen elokuvaan.

Suosikkini Penny Arcade vinoilikin tuosta hinta-asiasta taannoin ihan nasevasti. Tietenkin mainitsematta jäi, että myös Penny Arcaden tyyppien peli maksaa 1200 pistettä :-) Hyvä peli, mutta ei niin 15 euron arvoinen kuin Braid.

On nimittäin pähee. Kaikki perustuu ajan manipulointiin eri tavoilla samalla kun ukkeli ja mönkiäiset veivaavat ruudulla asetelmissa, jotka tekevät kunniaa alan ikoneille kuten Mariolle ja Donkey Kongille. Peli saa minut ensin tuntemaan itseni ihan sairaan tyhmäksi. Kun sitten saan jotain aikaiseksi, tunnen suurta älyllistä tyydytystä. Huomattavan suurta älyllistä tyydytystä. Vähän samaan tapaan, kun osasin Fantastic Contraptionissa tehdä suolen. Fantastic Contraptionin ainoa ikävä puoli on, että kaikki tasot menevät heittäen läpi, jos tajuaa sen yhden perusvimpaimen, joka toimii käytännössä kaikkeen.

FC on toki ilmainen valmiiden tasojensa osilta, vain mahdollisuudesta tehdä itse tasoja joutuu maksamaan kymmen taalaa. Ilmeisesti sen takia, että netistä löytyy näitä käytännöllisesti katsoen ilmaisia helmiä, jengillä on harhaluulo siitä ettei hyvästä pitäisi tarvita maksaa. Kyllä pitäisi, jotta tekijät jaksaisivat tehdä näitä helmiä muutenkin kuin vain omalla ajallaan ja satunnaisesti.

Braidin takana on käytännössä yksi tyyppi, joka kehitti peliä kolme vuotta ja upotti siihen myös omaa rahaansa noin miljoonan mummon verran. Peli on myös sen mukainen, eli ei ole ilmeisesti päästetty peliyhtiön rahapussien pitäjää länkyttämään, että tää on nyt pikkupikkupilteille liian vaikea eikä riittävän söpö, ja tarinassa on liian monta vaikeaa sanaa.

Kun miettii mitä skeidaa tuolla kauppojen hyllyissä pyörii 60-70 eurolla per kappale, niin hävettää etten ostanut tätä jo aikaisemmin. Jos tykkäätte aivan käsittämättömän kieroista aikapohjaisista pulmista, ostakaa tekin. Jos ei ole Xboxia, peli on tulossa myös PC:lle ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella.

Varoituksen sanana todettakoon, että Braid kuuluu siihen osastoon pelejä, jota ei esitellä samanmielisille vieraille, jos on tarkoituksena tehdä illan aikana jotain muutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro