sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Games without frontiers


Vaikka uuden sukupolven konsolit jyräävät ja pelit ovat hienoja massiivisia möykkyjä, niin ehkä juuri siksi myös retropelaaminen on kasvattanut suosiotaan. Asiaahan ruokkivat konsolien omat markkinapaikat, joista varsinkin Wiin Virtual Store on retropelaajan kallis pieni taivas.

Mutta konsolien retrotarjonta on tietenkin suurimmaksi osaksi pelkästään vanhoja konsoli- ja 80-luvun kotikoneklassikoita. Pitäähän PC-pelaajienkin saada osansa, eikö joo? Abandonware-pelisivustot ovat jylläänneet toki jo viimeiset 10 vuotta, mutta vanhojen PC-pelien ongelma on usein se, että niitä pitää ajaa emulaattoreissa kuten esimerkiksi Dosbox tai DosEmu, koska uusi rauta ei enää tue vanhoja pelejä.

Lisäksi mitä raskaampi vanha klassikko, sitä enemmän emulaattori huutaa nykyiseltä PC:ltä potkua (Dosbox etenkin), jota siinä kuitenkaan näin miniläppäriaikakaudella ei välttämättä ole. Puhumattakaan siitä, että vaikka Abandonwaren ajatus on kaunis ja perusteltu, joissain tapauksissa sitä tuntee itsensä silti warettajaksi, eikä virusturvallisuuskaan todellakaan ole parasta luokkaa. Olisikin siis hienoa saada pikkurahalla eilispäivän parhautta nykypäivän vehkeelle suoraan sopivana jööttinä.

Onneksi siis on GoG. Käykää tutustumassa periaatteeseen. Jos on kiinnostusta, minulla on yksi betatestikoodi jaettavana valmiiksi heti kättelyssä. Käsittääkseni niitä voi tuurilla edelleen saada myös suoraan, jos rekkaa mailiosoitteensa postituslistalle. GoG on jo ehtinyt kerätä niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. Kritiikki muodostuu lähinnä kahnauksista pelivalmistajien kanssa, sillä GoG ei käytä DRM:ää. Kuluttaja toki taputtaa pieniä karvaisia käsiään.

GoG:in pelikatalogi ei ole vielä mikään kovin massiivinen, pikka vajaa 40 peliä, joista osa on vielä "soon", mutta kyseessä on kuitenkin vasta Beta. Myyntilistoilta löytyy silti jo klassikkoja kuten vanhat Falloutit (myös Fallout Tactics), Descentit, MDK 1 & 2, Freespacet, Jagged Alliance 2, Conquest of the New World ja aivan ässä pikkunaksu Soldiers: Heroes of WWII. Ei siis mitään ihan 90-luvun alkua, mutta kuitenkin dekadin taakse mennään monilta osin. Ja eiköhän tuokin tuosta laajene aikaskaalassa taaksepäinkin jos homma lähtee vetämään, kun listoilla kuitenkin on sekä Codemastersin että Interplayn vanhaa katalogia aika paljon.

Itse pelien lisäksi tarjolla ovat oston jälkeen myös manuaalit, joissain tapauksissa in-game soundtrack, taustakuvia, avatareja jne jne. Ja hinnat ovat enimmäkseen 5,99 taalaa, muutama isompi uudempi peli on 9,99. Siis taalaa. Taalaa! Maksuvaihtoehdot toistaiseksi Visa, MasterCard ja uusimpana lisäyksenä PayPal.

Toivon, että GoG pärjää markkinoilla. Edes jonkin aikaa. Kaikki, mikä tarjoaa viihdettä järkihintaan ilman kuluttajan orjuuttamista DRM-uhriksi, on tukemisen arvoista toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro