tiistai 12. lokakuuta 2010

Kermaperseilyä


Ei pitäisi provosoitua kun provosoidaan. Ei myöskään pitäisi lukea lehtien ja blogien kommenttilaatikoita. Jukka Relander, mielestäni usein varsin jalat maassa tarpova, selkopuheinen ja pohdiskeleva mies, otti ja päivitteli monilapsisen perheen elämää rajoitteineen. Eikös heti ensimmäinen kommentti (miksi luin, miksi miksi) ollut käytännössä kermaperseeksi haukkumista.


Suoraan sanoen vituttaa kaikki nykypäivän vertaamiset johonkin viime vuosisadan alkupuolelle ja jeesustelu siitä, kuinka poispilattuja nykypäivän ihmiset ovat. Ennen jaksettiin 10 penskaa ilman sähköjä ja lähikauppaa ja siivottiin siinä työn sankarina navettakin itse. Jes, jes. Ja hiihdettiin 30 kilsaa kouluun kesät talvet sudet kannoilla ulisten. Jes, jes, ooh! Samaan hengenvetoon kuitenkin usein myös taivastellaan, kuinka lapsista pitää välittää ja kun ei sitäkään kunnolla nykyään tehdä.


Ihan vain muistutuksena sinne 80 vuoden taakse. Lapsen arvo ei siihen maailman aikaan ollut puoliakaan siitä kuin nykyään. Penskoja tehtiin 10, jotta edes osa selviäisi aikuisiksi. Siellä ne pyörivät navetan lattialla mamman lypsäessä, joko keskenään toisiaan vahtien tai jos ikää oli jo jonkin verran, niin hyppyset utareissa itsekin tai pankkoa siivoten. Lapsia myös myytiin ja ostettiin. Siinä teille sitä vanhan hyvän ajan huolenpitoa.


Väitän, että silloin ennen vanhaan oli nimenomaan helpompaa, koska ei tarvinnut kärsiä kaiken maailman kyylien ja kukkahattutätien jatkuvasta jeesustelusta ja kyttäämisestä. Penskat ajettiin pihalle pois tieltä, eikä niitä siellä kukaan vahtinut. Jos tekivät pahojaan, saivat remmistä. Jos olivat poissa silmistä ja pahan teosta mahdollisimman pitkään, sen parempi, jäipähän aikaa tehdä kotitöitä. Ei tarvinnut raahailla mihinkään harrastuksiin ja kouluihin. Ovi oli auki, siitä vaan ulos harrastamaan mitä mieleen juolahtaa. Ja kouluun kuljettivat ihan omat jalat ihan ilman vieressä paapomista. Itsekeskeistä, kuritonta pikkupirua sai tirvaista jos siltä tuntui, eikä naapurin eukko kuin nyökytellyt hyväksyvästi päätään: lapset kuriin.


Nykyään lapsia ei voi tuoda työpaikalle nuohoamaan lattioita. Heitä ei voi panna hommiin heti kun jalat kantaa. Ei voi piiskata vaikka mieli tekisi. Ei voi panna pienestä pitäen päiväksi pihalle omin nokkineen, tai naapuri soittaa sossulle. Ei voi jättää pakottamatta harrastamaan (ja kuskata harrastuksiin), ettei aleta pitää huonona vanhempana. Jos kiusataan koulussa, ei saa sanoa että oma vikasi kun olet nenäkäs ja itsekeskeinen, ettei tule traumoja ja sossun täti. Jos itse kiusaa koulussa, pitää ymmärtää että kiusaaja onkin uhri, eikä saa antaa remmistä tai tulee traumoja ja sossun täti. Ei saa jättää pientä nahistelua omaan arvoonsa ja antaa penskojen hoitaa itse omat asiansa - tai tulee traumoja ja sossun täti.


Jos kermaperseitä etsitään, niin ne ovat siellä 80 vuoden takana menneisyydessä navetassa. Lehmätkin omasta takaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro