torstai 6. marraskuuta 2008

Huppu


Aina kun puhutaan tyttöjen ympärileikkauksesta ja vedotaan niin koskemattomuusoikeuteen kuin teon raakuuteen, minua on ihmetyttänyt miten vähättelevästi toisaalta suhtaudutaan poikien ympärileikkaamiseen. Yhtäkkiä teko onkin vain "pieni toimenpide", joka suoritetaan vähintäänkin ammattihenkilön valvonnassa eikä aiheuta suurta tulehdusvaaraa.

Onko nyt niin, että koska juutalaisuus on länsimaissa ns. yleisesti hyväksytty ja sisäsiisti uskonto ja ympärileikkaus itsessään anglosaksisissa maissa tyypilistä toimintaa muutenkin, niin koskemattomuuskysymykseen ei kajota? Onneksi vihdoinkin kajotaan.

Poikien ympärileikkaaminen varmasti onkin vain pikku toimenpide, josta on saastaisina esikristillisinä aikoina ollut jopa enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta asia on aina häirinnyt minua nimenomaan eräänlaisena "symmetriaongelmana". Jos kerran tyttöjen sukuelinten silpominen, edes ihan vähäsen, on nounou, niin mikä tekee poikien silpomisesta yhtään sen hyväksyttävämpää?

Yhdysvalloissahan tuntuu olevan ympärileikkaus niin yleistä myös muun väestön keskuudessa, että joissain piireissä eurooppalaisia poikia halutaan deittailla pelkästään siitä kokeilunhalusta, että niillä on huppuveitikka. Vau, eksoottista. Missä vaiheessa nipsaisu oikein tehdään niille muillekin kuin juutalaisille, ja mikä siihen on oikein selitys?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro