torstai 20. marraskuuta 2008

Digitaalisysteemi on vienyt hommasta hohdon


Koska minäKIN haluan tekosyyn kutsua Haakanaa Kari-sedäksi, niin tässä linkki Kari-sedän mainioon pohdintaan meidän nettiääliöiden suitsintahaluista ja JSN-tyyppisen ratkaisun kehittämisestä. Kannattaa lukaista jo siitäkin syystä että Kari-sedällä on hyvät reidet, mutta päällimmäiseksi siksi, että jälleen pohtisimme ja kiipeilisimme seinille yllemme pakosta sovitettavasta journalismin viitasta.

Koska olen itse journalisti, tiedän hyvinkin miten veteen piirretty viiva sisällöllisesti taviksen horinan ja aidon journalistisen sisällön ero voi olla. Tiedän myös, miten myös lehdistössä sitä rajaa pyritään välillä venyttämään hyvinkin pitkälle sinne kahvipöytätason puolelle. Seksivau! Voimme esimerkiksi miettiä onko BB-blogini journalismia vai pelkkää fanin tohotusta?

Noh, asiasta on kirjoitettu jo paljon ja enemmänkin, joten mitä perusasioita jauhamaan. Mutta yksi asia minua häiritsee. En oikeastaan ole suoraan, muuten kuin rivien välissä, nähnyt sen suurempaa keskustelua siitä, että entäs sitten jos perustettaisiinkin Blogaajien Julkisen Sanan Neuvosto? Onnistuisiko se muka luomaan arvovallan, jonka julkinen sanktiolauselma vähentäisi huomattavasti "turhia" rosisjuttuja?

Väitän, että ei onnistu.

Suurin onnistumisen torppaaja on yksinkertaisesti raha. Ei se raha, mikä "BJSN-hankkeeseen" mahdollisesti syydettäisiin, vaan se raha, jota teppotavisblogaaja EI saa harrastuksestaan.

Kun työstään palkkaa saava journalisti mokaa ja JSN jyrähtää, perusjournalistille tulee (tai ainakin pitäisi tulla) huoli omasta toimeentulostaan. Kerran voi mokata, mutta seuraavaa kertaa varotaan edes vähän, koska työnantaja ihan oman imagonsakin takia ei halua ainakaan saman pällin takia olla JSN:n hampaissa kovin usein. Tätä uhkaa teppotavisblogaajalla ei juuri ole. Naapurin kusipääksi haukkuminen ja siitä herjaussyyte hetkauttavat trukkikuskin työssäpysymismahdollisuutta aika vähän, joten "BJSN:n" langettava tuomio naapurin netissä haukkumisesta kusipääksi todennäköisesti hetkauttaisi vielä vähemmän.

Koska teppotavallinenblogaaja on itsenäinen toimija, jonka elanto ei ole kiinni blogaamisessa, voi hän siis "BJSN:n" toimien takia lähinnä vain menettää kasvonsa - mutta silloinkin todennäköisesti vain sellaisissa piireissä, joissa kyseinen teppotavallinenblogaaja tuskin liikkuu muutenkaan. Vittuilut kun voi dellata sieltä kommenttiloodasta aika näpsäkkäästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro