Heti ensin alkuun on todettava, että vaikka olen käyttänyt iPhonea nelisen vuotta (3G, 3GS, 4S) en ole koskaan käyttänyt sitä siksi, että se on Apple. Tietotekniikassa olen aina ollut PC-ihminen, vaikka säälistä olenkin viime vuosina parin iMacin antanut pöydänkulmille asettuakin. Ei ole ollut tarvetta fanityttöillä, joten Lumian ja etenkin Windows-pohjaisen käyttiksen kelkkaan hyppääminen ei ole minulle ollut missään vaiheessa samanlainen ennakkoluulojen härdelli kuin mitä se tuntuu monelle muulle olevan.
Toki, iPhonessa olen pysynyt pitkään. Mutta silloin neljä vuotta sitten ei ollut tarjolla mitään muuta minua puhuttelevaa kuin se iPhone. Androideista en välitä. En välittänyt silloin, en välitä vieläkään. Ovat epämääräisiä, en saa makua käyttisten oudon sirkusteleviin ulkonäköihin, lukuisiin eri käyttisvariantteihin, enkä etenkään luota Android-sovelluskauppaan. Ennen Windows-puhelimia mitä vaihtoehtoja minulla on oikeastaan edes ollut? Symbian-Nokiat? N8:aa testasin ja kuvotuin. N9 olisi ehkä ollut kiva, mutta en päässyt koskaan testaamaan.
Vastaa hyvin runsaaseen sovellusmäärään
Puhelimen peruskäyttö on minulle runsaasti paljon muuta kuin sitä puhumista. Surffaan somessa, luen kirjoja, katson tv-sarjoja, otan valokuvia, kuuntelen musiikkia, vähän ehkä pelaankin. Sovelmia kertyy, ja niiden välillä siirtymisen jouhevuus on aika tärkeää. Jos rehellisiä ollaan, kansioiden lisäämisestä huolimatta iOS ei ole oikein pysynyt kasvavan sovellusmäärän kelkassa. Joko minulla on kiljoona ruudullista sovelluksia ja jatkuva pähkäily siitä, mitä niistä pidän ensimmäisellä sivulla, päällimäisinä. Tai sitten minulla on kiljoona ruudullista kansioita ja jatkuva pähkäily siitä, mitä niistä pidän ykkössivulla. Kelailu on mennyt pidemmän päälle aika hankalaksi. Viimeisimmistä sovelluksista toiseen pomppiminen tuplapainalluksen kautta vaatii kuitenkin aina sen tuplapainalluksen.Onkin rehellisesti todettava, että todella pidän Windows-puhelimien ratkaisusta pitää vain kaksi "sivua", jotka kummatkin skrollautuvat portaattomasti ja näennäisen loputtomasti alaspäin. Ykkössivulla on ne suosikit, ikonikoot itse määriteltävissä, kakkossivulla pitkänä listana kaikki. Lisäksi Lumiassa on back-nappi, jolla pääsee aina edelliseen sovellukseen ilman välivaiheita. Hakukin on jatkuvasti esillä oman napin alla. Näihin verrattuna iOSin sivu kerrallaan -vierittely ja mahdollisesti vielä kansioiden aukominen tuntuu henkisesti hitaammalta ja työläämmältä kuin WP:n kahden näkymän vierittely.
Isoko? Ei liian
920:n iso koko ja paino ovat saaneet monelta risuja. Pakko olla vastarannankiiski. Rakastan sitä, että puhelimessa on painoa ja kokoa. Ensinnäkään se ei häviä niin helposti sinne Moolokin kitaan, joka käsilaukkunanikin tunnetaan, ja toisekseen käteni ei unohda, että minulla on puhelin kädessä ja pudota sitä hajamielisyyden hetkellä lattialle. 920 on ison näytön ansiosta melkein kuin tabletti, mutta ei kuitenkaan niin rasittavan iso kuin tabletti. Jännä hybridi, jossa on enemmän puhelimen hyötyjä, mutta vähemmän tabletin haittoja. Minulla ei ole naiseksi mitkään lapiot käsinä, joten en nyt oikein osaa ymmärtää mikä tuossa isossa Lumpparissa nyt on muka niin epäkätevän isoa. Kyllä, käytän sitä sujuvasti myös yhdellä kädellä.Pääsääntöisesti olen siis käyttänyt tuota monen mielestä isoa möhkälettä, mutta olen päässyt myös vertailemaan sitä sirompaan pikkusiskoonsa 820:een. Tulossa on myös "teinimalli" 620, mikä lienee varmaan samaa kuin mitä 610 on ollut suhteessa isompiin 800- ja 900-malleihin. 820:sta vaikutelmani on tuntuman osalta, että onpas ikävän tunnoton ja tasapainoton. Ne pyöristetyt reunat eivät istu käteeni lainkaan. Sen kanssa todella pelkään, että käsi unohtaa puhelimen olevan kädessä. 820:een toki saa vaihdettavat kuoret, ja tarjolla on jo nyt kaiken maailman kumipinnoitteita sun muita, joten ehkä toisilla kuorilla se tuntuisi kädessä jotenkin tukevammalta.
Virtasyöppö
820:ssa on kuitenkin muutamia asioita, mitä 920:een kaipaisin: vaihdettava akku ja muistinlaajennusmahdollisuus omalla muistikortilla. 920:n kiinteä muistikoko ei ole lopulta kamalan iso, ja ennen kaikkea vehje on tuhoton virtasyöppö. Vaikka siinä onkin langaton lataus, ja esimerkiksi kotona tai töissä sitä voisi vaikka koko ajan makuuttaa latausalustalla, niin liikenteessä ollessa juissit hupenevat todella haipakkaa, etenkin jos haluaa pitää kaikkia WP:n mahdollistamia live-toimintoja päällä.Toisaalta virrankäytön minimiointi on WP:llä myös suorastaan hieman hankalaa, kun on tottunut iPhonessa aika simppeliin mahdollisuuteen kääntää kaikki mahdollinen verkkoon huutelu ja muu joutokäynti minimille. WP toki mahdollistaa sen, että laite itse osaa mennä säästöliekille kun akku alkaa huveta, mutta sitä ennen on paljon toimintoja, joista yksinkertaisesti vain ei saa taustahuutelua pois muuten kuin kääntämällä koko puhelindatan pois päältä. Ja mitäs järkeä siinä nyt sitten on? En ole myöskään keksinyt miten taustalla auki olevia ohjelmia saisi "tapettua" samaan tapaan kuin iPhonessa.
Ymmärrettäviä, mutta ärsyttäviäkin sovelluspuutteita
Ohjelmistot ovat toki varmasti se oleellisin asia juurtuuko käyttämään jotakin puhelinkäyttistä. Tarjonta on WP:ssä vielä pikkaisen ohkaista, ja muutamat itselleni todella tärkeät hipsterisovellukset kuten Instagram ja Spotify puuttuvat.Pelivalikoimakin on kuulemma kurja, mutta en pelaakaan foonilla niin paljon kuin voisi muusta pelaamisestani luulla, enkä tuntenut olevani tarjonnan edessä näivettymisen partaalla. Sitä samaa Wordamentia vedän zombina niin luurilla kuin tietsikallakin.
Hyvää kirjasoftaa piti vähän etsiä, ja pikkaisen syö, että omat kirjat pitää ilmeisesti jokaiseen lurauttaa Skydriven kautta - suoraan ei onnistu. Turhan monimutkaista minun makuuni. Toisaalta plussaa siitä, että enää näiden uusien Lumioiden kanssa ei joudu käyttämään kammottavaa Zunea sisältöjen synkkaamiseen.
Lumioissa on sitten tietysti vielä nuo Nokian omat softat, jotka ovat keränneet kiitosta jo aiemminkin. Koska en autoile, ei navigaattorille tietenkään kauheasti käyttöä ole enkä osaa siitä mitään järkevää sanoa (tosin se lienee se sama kuin 900:ssakin, joka ainakin tuntee Los Angelesin paremmin kuin Garmin). Ja kun Spotifyta ei ole, niin Nokia Musiikki on kyllä tyydyttänyt jotenkuten, kun olen omaan vehkeelle ladattuun musavalikoimaani taas puutunut. Lumian äänenlaatu muuten tyydyttää myös oikein hyvin epähifistiset korvani.
Ihan kiva lelu on Nokia City Lens, joka tuo eräänlaisen AR-kokemuksen kaupunkisuunnistukseen. Kun katsoo katunäkymää puhelimen näytön kautta, ruudulla näkyy myös pyydettyjen lähimpien kohteiden, esimerkiksi ruokapaikkojen, suunnat suhteessa omaan sijaintiin ja suuntaan mihin kännykän kautta katsoo.
WP tuo myös sosiaalisen median yhteen, monilta osin varsin tyydyttävästi. Lievää kömpelyyttä siinäkin kuitenkin on. Tuntuu hullulta kelailla "minä"-näkymää, kun haluan nähdä erinäisistä palveluista kertyneitä notifikaatioita ja sitten siirtyä "ihmisiin" kun haluaan kelata sosiaalisten medioideni päivitysvirran yhteisnäkymää. Miksi näitä ei ole jotenkin voinut yhdistää niin, etten joutuisi hyppimään kahden sovelluksen väliä? Sama minua häiritsee ihan Windows 8:ssakin.
Myöskään ihan kaikki notifikaatiot eivät tunnu tarttuvan haaviin, etenkään Twitterin ei-manuaaliset retweetit. Sitä sortuukin selvyyden vuoksi hakemaan suosikkipalveluidensa omat dedikoidut sovellukset käyttöön... vain huomatakseen, että ne ovat toiminnollisesti samalla tasolla kuin iOS:n vastaavat joskus kaksi vuotta sitten. Ymmärrettävää, mutta silti jotenkin todella turhauttavaa, etenkin jos menee vielä kaksi vuotta siihen, että WP:n some-sovellukset ovat käyttökelpoisia.
Kamera on iso pettymys
Ja sitten se ainoa todellinen pettymyksen paikka. 920:n kamera. En ole mikään mestarikuvaaja, mutta hiljaksiin suht kokenut harrastelija kuitenkin. Tapanani on enimmäkseen saada aikaiseksi kännykälläkin skarppeja kuvia. 920:lla se ei yksinkertaisesti onnistu vaikka kuinka OIS ON. Tai ehkäpä juuri siksi.Paljon puhuttu kuvanvakain pitää toki huolen siitä, että ilman salamaa saa tyydyttäviä kuvia todella surkeissakin valo-olosuhteissa, mutta sama ei päde keskellä kirkasta päivää. Kaikki kuvat ovat "pehmeitä" tai "mössöisiä". Eivät tärähtäneitä, vaan kuin aivan yliprosessoituja. Kokeilkaa Photarissa filttereistä sataprosenttista denoisea yksityiskohtien säilytys nollilla. Tehkää se samalle kuvalle muutama kerta peräkkäin. Silkoista ja selkeää on, mutta reunat ovat mössönä, yksityiskohdat tipotiessään ja värit litteinä. Megapikselimäärästä huolimatta kameralla otetuista kuvista ei juuri hipsteripalveluiden webbikuvia isompia versioita yksinkertaisesti kehtaa esitellä, mikä tuskin on alkuperäinen tarkoitus.
En syytä optiikkaa, en edes teknologiaa sinänsä, mutta kameran softa prosessointeineen on ilmeisen susihukkanen. Asia paranee hieman, kun säätää vähäisistä olemassa olevista säädöistä autot manuaalille. Ne vain pitää sitten aina muistaa mahdollisesti muuttaa olosuhteisiin sopiviksi, kun seuraavan kerran ottaa kuvia. Ei kovin kätevää ja nopeaa puuhaa se. Kännykkäkamera kun kuitenkin on se vehjes, jolla otetaan niitä yllättävien tilanteiden kuvia, joihin ei normaalijärkkärillä ehdi.
Kaiken hypetyksen jälkeen 920:n ei pitäisi hävitä iPhonen "eimitäänsäätöjädaa"-kameralle normaalien kuvien otossa, mutta näin kuitenkin käy. Ja pahasti. Oletan, tai ainakin toivon, että kamera on puhelimen tulevien softapäivitysten prioriteettilistoilla aika korkealla, sillä en ole tiettävästi ainoa kuvan laadusta urputtaja.
Ihan kunnialla plussalla kuitenkin
Windows-puhelimia tulee varmaan jatkossa olemaan monen eri valmistajan fooneina, joten Lumialla ihan laitteena tulee kyllä olemaan aika lailla kilpailemista. On edelleen kovin mahdollista, että Nokian käy lopullisesti huonosti, jos ei esimerkiksi lippulaivahöpeltimen viimeisen päälle hypetetyn kameran softan kaltaisia lastentauteja korjailla riittävän ripeästi. Design on hienoa, mutta toimivuus tärkeintä.Lumia on kokonaisuudessaan kuitenkin erinomainen alku kohti parempaa. Tämän testirupeaman jäljiltä fiilis on reippaasti plussan puolella, ja kyllä sydän pikkaisen verta vuotaa, kun pakkailen tuon luurin huomenissa takaisin lootaansa. Jää etenkin ikävä helppoa selailua eri sovellusten välillä, isoa ja selkeää näyttöä (kirjan lukeminen oli todella mukavaa), Nokia Musiikkia... ja Wordamentia vessanpytyllä!
Iso vaikutus on käyttökokemusfilosofialla, joka on aidosti erilainen kuin iOS tai Android, joka on vähän kuin iOS vaikkei olekaan tai on mutta ei kuitenkaan, eikä ilmeisesti itsekään osaa päättää. Etenkin Windows-puhelin vastaa ainakin omassa käytössäni erinomaisesti niihin ongelmiin, jotka iPhonen käytössä ovat tulleet päälimmäisinä vastaan.