lauantai 2. kesäkuuta 2012

Jo joutui armas aika


Emmä nyt kyllä oikein käsitä, miksi jonkun kirkkohenkilön pitää ottaa niin hirveät pultit Suvivirren puuttumisesta kevätjuhlasta. Tuntuisiko siitä yhtään sen kivemmalta, jos samalla asenteella varustetut tyypit velvoittaisi sen lapset laulamaan vaikka jotain hareharea tai juutalaisia rukouksia. 



Suvivirsi on kyllä sinänsä jännä juttu. Se on niitä palasia kirkkovaltiomme perinteitä, joka on jo monin osin ylittänyt kaikki uskonnollisuuden rajat ja muuttunut omaksi entiteetikseen niin, että se kelpaa myös monelle ateistille ja agnostikolle. En ole itse oikein ikinä osannut yhdistää siihen mitään uskonnollista, niin oleellinen osa koulusta kesäksi eroon pääsyä se oli. Se oli kuin olympiafanfaari.



Suhtaudun hyvin kielteisesti minkään uskonnon tuputtamiseen kenellekään millään verukkeella, mutta Suvivirsi ei siihen pakettiin kuulu. Kovasti minä mieleni pahoitinkin, kun rupesivat sitä melodiaa muutama vuosi sitten sörkkimään. Nyt se on jotenkin ihan väärän oloinen. Ihan kuin se olisi käynyt Hoosiannan ja Johannespassion kanssa Amsterdamissa ja ottanut pilvipäissään lävistyksen septumiin.



Kun asiaa miettii vähän enemmän, niin täällä päin maailmaa meillä ateisteillahan on näiden perinteiden suhteen kauhean helppoa. Voimme kaikessa rauhassa poimia vaikka kaikista maailman uskonnoista mieleisiämme hyviä juttuja ja tehdä niistä osan henkilökohtaista kulttuuriamme ilman irrationaalista pelkoa siitä, että nyt oma jumala suuttuu. Voimme myös olla tolerantteja, kun valtionkirkon mandaatilla kouluissa ja työpaikoilla kävellään meidän uskonnonvapautemme ylitse. Meitä voi välillä ärsyttää, mutta sen suurempaa henkistä vahinkoa siitä ei meille ole.



Sitä samaa luksusta ei kuitenkaan oikeasti uskonnollisilla taida oikein olla. Ja se ehkä kannattaisi pitää mielessä, kun alkaa ottamaan hernettä nenään siitä Suvivirrestä. Se nokkiinsa ottaminen kun on juuri sitä rakenteellista vääräuskoisten halveksuntaa, josta on niin hauska syyttää aina muita uskontoja. 



Jää tosin Suvivirret kuulemati muutenkin. Minä lähden nyt Kaliforniaan enkä palaa ennen kuin kaikilla wanhoilla blogaajapieruilla on jälleennäkemisestään hirveä dagen efter. Hauskaa kesäkuun alkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro