tiistai 24. toukokuuta 2011

Odottavan aika


Oli taas matkustajia odotutettu tuntitolkulla lentokentällä ilman kunnon tiedottamista. VR:n vakiokäyttäjäthän törmäävän samaan ilmeisesti päivittäin.


Aina kun näistä kuulee ja lukee ja näkee jonkin vastuullisen vastineen, tulee vastaan "olemme aina tiedottaneet sitä mukaa kun tietoa tulee".  Se on alkanut viime aikoina kovasti häiritä minua. Suomeksi se nimittäin tarkoittaa sitä, että jos ei ole tuntikausiin antanut mitään tietoa, oli syy siihen mikä tahansa, voi aina vedota implisiittisesti siihen että on hiljaa koska ei ole mitään kerrottavaa. Oli näin oikeasti tahi ei.


Toisaalla on nimittäin toisin, ja matkailu toisinaan avartaa. Vuosi sitten junalla Ruotsissa matkatessani myöhästeltiin ihan niin kuin VR:lläkin ja ihan kuten meilläkin, todelliset syyt jäävät aina hämärään. Mutta. Tasaisin väliajoin kuitenkin tiedotettiin siitä, että mitään tiedotettavaa ei ole. 


Odottamista vittumaisempaa on odottaminen ilman tietoa, ja vielä sitäkin vittumaisempaa on odottaminen hylättynä ilman tietoa. Hylätyksi joutumisen tunnetta ei voi vähentää kukaan muu kuin se, joka suoraan tai välillisesti on vastuussa odottajan odotuksesta.


Liian moni piiloutuu vastuutaan hiljaisuuden muurin taakse, kun usein riittäisi vain se, että osoittaa olevansa paikalla, vaikkei voikaan odotuksen päättymiseksi tai uudeksi tiedoksi muuttua. Odottavalle tiedotus siitä, ettei ole mitään tiedotettavaa on silti tieto siitä, että hänellä on arvo eikä häntä ole unohdettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kriisipuuro